Strategy

[Guide] 25 Black Friday Best Practices - multi-channel

Ons team heeft de koppen bij elkaar gestoken en een uitgebreide lijst van Best Practies samengesteld. Waar de ene best practice op Google ontzettend goed werkt, kan het tegenovergestelde voor Meta betekenen. Profiteer dus van deze complete Guide, met daarin best practices per advertising kanaal.

Eerder behandelden wij de 9 lessons learned tijdens Black Friday. Hierin ging het over de fouten die je absoluut wilt voorkomen tijdens Black Friday. Maar… van de fouten, lessons learned en het advies dat wij jou willen meegeven, vinden wij het nog belangrijker om Best Practices te delen. Ons team heeft de koppen bij elkaar gestoken en een uitgebreide lijst van Best Practices samengesteld. Waar de ene best practice op Google ontzettend goed werkt, kan het tegenovergestelde voor Meta betekenen. Profiteer dus van deze complete Guide, met daarin best practices per advertising kanaal. 

25 Multi-channel best practices voor tijdens Black Friday

Google Best Practices

1. Verhoog in aanloop naar de Black Friday periode je budget

Het verkeer voor je campagnes zal toenemen. Of je nu zoek campagnes met keyword targeting inzet of bijvoorbeeld shopping campagnes, het aantal klikken en impressies zal flink toenemen. Zorg er daarom voor dat je in aanloop van de holiday periode je budget geleidelijk verhoogd. Metrics zoals Impression share en clickshare kunnen je helpen begrijpen of je budget nog in verhouding staat met het level van zichtbaarheid wat je wilt bereiken.

2. Maximaliseer het gebruik van extensies in je Search Ads

Gebruik elke mogelijke extensie voor je zoek advertenties. Zorg natuurlijk dat ze relevant zijn voor je bedrijf. Het idee hier is om zoveel mogelijk plek in te nemen wanneer je op de eerste plek verschijnt in de Google zoekresultaten. Hoe meer plek jij innneemt, hoe minder mogelijke concurrenten plek innemen.

3. Zet Promo extensies

Gebruik Promo extensies om aan te duiden wat voor promoties je draait. Zoveel procent korting/kortingscodes/bepaalde producten; met de promo extensie help je Google jouw lopende acties juist weer te geven in je advertenties. Daarbij kan je de promo extensie inplannen, zo kan je vooruit werken.

4. Optimaliseer product titels en beschrijvingen van Shopping Ads

Draai je shopping advertenties? Optimaliseer dan je product titels en productbeschrijvingen. Om niet te veel met je primaire feed to hoeven rommelen kan je simpelweg een extra feed opzetten in Merchant Center welke kolommen uit je primaire feed zal overschrijven. Deze extra feed noemen we supplementaire feeds en helpen om snel en makkelijk aanpassingen te doen aan de inhoud van je shopping ads.

5. Toon shipping informatie

Zorg ervoor dat je shopping advertenties shipping informatie laten zien. Dit kan je eenvoudig opzetten in Merchant Center of vanuit je product feed importeren. Shipping informatie hebt shoppers begrijpen hoe snel en tegen wat voor kosten zij het product kunnen ontvangen. Dit draagt bij aan een hogere conversie ratio omdat je mogelijke "verrassingen" rond shipping informatie wegneemt.

6. Maak slim gebruik van Custom Audiences

Zet campagnes op welke shoppers van vorige holiday periodes targeten. Gebruik custom audiences als targeting welke je zelf importeert in Google Ads of laat importeren door bijvoorbeeld Google Analytics. Gebruik deze audiences in je campagne als targeting optie of als bodaanpassing. Terugkerende klanten zijn reeds bekend met je merk en weten wat zij kunnen verwachten van jou producten. De care laag uit je marketing funnel.

7. Elimineer errors tijdig (!)

Verhelp mogelijke errores in Google ads en/of Merchant Center. Zorg er voor dat zoveel mogelijk errors zijn verholpen, recommendations zijn verwerkt, advertenties zijn goedgekeurd en mogelijk errors in het merchant center zijn verholpen.

8. Voeg een countdown toe aan je ads

Nog een slimme best practice van Jardi. Countdown in je ads: dit kan je toevoegen om mensen het gevoel van urgentie te geven tijdens een sale. Zie hier hoe je dat instelt in je ad copies.

9. Zet intent audiences gebaseerd op seasonality in 

Het toevoegen van intent audiences gebaseerd op seasonality: zo kan je hier bijvoorbeeld bodaanpassingen toevoegen of specifiek op targeten. Zie bijvoorbeeld de audiences voor black friday.

10. Obvious or not: pas nooit kort van tevoren je biedstrategie aan

Pas nooit kort van tevoren je biedstrategie aan. Misschien overduidelijk voor sommigen, maar kan funest zijn voor je campagnes tijdens de sale periode vanwege de langere leerperiode op Google. 

Meta: Facebook en Instagram 

11. Start je strategie tijdig, zodat je remarketing doelgroep zich kan vullen

Begin vroeg: Waarschijnlijk een terugkerende thema voor elk platform maar cruciaal voor een goede strategie. Door goed voorbereid te zijn en vroeg te beginnen kan je je remarketing doelgroep goed aanvullen zodat je een lekker warme doelgroep hebt. Daarnaast geeft het ruimte om aanpassingen te maken mochten er ads bijvoorbeeld worden afgekeurd.

12. Organiseer je Meta ads strategisch

Opbouwend aan punt 1, zorg ervoor dat je Facebook ads hebt klaar staan voor de 4 verschillende fases rondom Black Friday. Hiermee bedoel ik Pre-Black Friday, Black Friday (duh), Cyber Monday (niet vergeten) en Post Black Friday.

Tip: Gebruik belangrijke Meta ads headlines als keywords in je Google Search campagne. Als je een bepaalde headline vaak gebruikt kan het zijn dat de target audience deze waarschijnlijk eerder herinnerd dan de naam van de brand zelf. Zorg ervoor dat je op deze zinnen ook te vinden bent. Voorbeeld: Even Apeldoorn bellen

TikTok 

13. Maak gebruik van de nieuwe targeting feature: Purchase Intention

Gebruik de nieuwe targeting feature: Purchase Intention. Hiermee kan je mensen targeten die interesse hebben getoond in het kopen van items van een specifieke productcategorie.

14. Make TikToks, not Ads

Plaats de Tiktok organisch en zet deze in als Spark Ad (=similar to post boost). Hiermee neem je de engagement van je organische post mee (wat ideaal is voor een ad) en andersom worden de views op de ad ook opgeteld bij de organische post (andersom ideaal voor je organische post). Overigens geldt deze tip ook voor buiten de Holiday Season. 

15. Maak gebruik van Creative add-ons

Zie hieronder de 3 mogelijkheden:

Snapchat 

16. Stand out met de AR lens

Gebruik van een AR lens is voor de doelgroep heel belangrijk. Snapchatters die gebruik maken van een AR experience geven meer geld uit tijdens holiday season. In de toekomst zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van AR.

17. Maak gebruik van verschillende ad formats en varieer in gebruik van CTA’s

Maak gebruik van de verschillende ad formats. En voor de hand liggend, maar maak gebruik van een goede CTA. Denk hierbij dus niet enkel aan de Swipe up button maar ook aan een overlay over je visual (bijvoorbeeld een gif waarbij de CTA verschijnt).

18. Zet in op Q5

Q5 tijdens/na kerst zakken de sales in maar daarna is de koopintentie nog steeds hoog. Pak hierop door in januari. Ook hier geldt weer: begin op tijd. Zeker in november voor Early sales

Pinterest

19. Follow the trends

Pinners plannen de feestdagen tot in de puntjes omdat ze niet kunnen wachten om het met hun geliefden te vieren. Ze kijken ernaar uit om samen tijd door te brengen, inspiratie op te doen voor het diner, cadeaus, outfits en groepsactiviteiten. Onder te verdelen in de volgende trends: 

  • Dressing up (Me)
  • Quality time (Together)
  • Nailing the gifts (You)

20. Zet in op Tentpole campagnes

“Brands on Pinterest see 5x more conversions when people are exposed to their ads earlier in the season, compared to brands who wait to advertise until later on.” 

Maximaliseer de impact van je campagne tijdens commerciele momenten als Cyber Five (van 11 november tot 29 november). Met als doel om buzz te creeren voor, tijdens en eventueel na een moment/event en hier maximale conversies voor te genereren. 

Organisch

21. Begin op tijd met teasen

Begin op tijd met het plannen van je social media content. Het is van groot belang dat je de juiste dingen op het juiste moment online plaatst. Zorg in de aanloop naar Black Friday dat je de posts al hebt ontworpen, zodat je op een consistente manier kan gaan posten. 

Maak tijdig bekend dat jouw bedrijf tijdens Black Friday te gekke deals heeft en creëer een gevoel van urgentie. Zorg dat de doelgroep al eerder met jouw merk in aanraking is gekomen en ze jou tijdens Black Friday niet zomaar kunnen overslaan. Gebruik overtuigende teksten in je advertenties door deze op een wervende en overtuigende manier te schrijven.

22. Zorg dat je organische visuals in lijn liggen met je advertising

Dat wil zeggen dat je strategie overeenkomt met de daadwerkelijke posts op de social media kanalen.

23. Landingspagina moet goed te bereiken zijn

Niks is vervelender dan een landingspagina die een lange laadtijd heeft. Kijk goed naar de landingspagina waar de bezoekers op uit komen. Is hij mobielvriendelijk, werken alle knoppen, springt je cookie pop-up niet over je hele pagina.

24. Gebruik #hashtags

Tijdens Black Friday neemt het aantal online conversies aanzienlijk toe. Er wordt online druk gezocht naar bepaalde deals. Bij dit zoekwerk komen er vaak hashtags aan te pas. Hashtags categoriseren content voor je publiek en helpen mensen bepaalde advertenties te vinden. Daarom is het handig om in je social media advertenties veelvuldig gebruik te maken van hashtags; hierdoor komt jouw doelgroep meer in aanraking met jouw social media marketing campagne. Naast bijvoorbeeld de reguliere #BlackFridayDeals, is het waardevol om te onderzoeken welke hashtags trending zijn in aanloop naar Black Friday en de feestdagen.

25. Verleng naar Cyber monday

Laat in je social media duidelijk doorschemeren dat het ná Black Friday tijd is voor de volgende commerciële traditie: Cyber Monday. Cyber Monday luidt de start in van de  kerstverkoop bij webshops. Het kan worden gezien als een follow-up van Black Friday. Enthousiasmeer je doelgroep na alle Black Friday-gekte ook voor Cyber Monday, waarbij de hoge kortingen nog steeds van toepassing zijn. Maak dit ook duidelijk in je social media, waarin je in kan spelen op de mensen die de Black Friday deals hebben gemist.

Conclusie

Be on top of the ball. Zorg dat je tijdig jouw campagne strategie uitrolt en vermijd het doen van aanpassingen tijdens het piek-moment.

Kun je wel wat hulp gebruiken in jouw Black Friday campagne aanpak, planning of campagne operatie? Nu kan het nog! Plan een call in te met ons team en kom in actie.

Sanne Kruis

The Marketing Manager of The Next Ad. Passionate about Marketing, Digital (Advertising), Project Management, volleyball player and loves to socialise. Nice to meet you!

Related customer stories

Strategy

[Guide] 25 Black Friday Best Practices - multi-channel

Ons team heeft de koppen bij elkaar gestoken en een uitgebreide lijst van Best Practies samengesteld. Waar de ene best practice op Google ontzettend goed werkt, kan het tegenovergestelde voor Meta betekenen. Profiteer dus van deze complete Guide, met daarin best practices per advertising kanaal.

Eerder behandelden wij de 9 lessons learned tijdens Black Friday. Hierin ging het over de fouten die je absoluut wilt voorkomen tijdens Black Friday. Maar… van de fouten, lessons learned en het advies dat wij jou willen meegeven, vinden wij het nog belangrijker om Best Practices te delen. Ons team heeft de koppen bij elkaar gestoken en een uitgebreide lijst van Best Practices samengesteld. Waar de ene best practice op Google ontzettend goed werkt, kan het tegenovergestelde voor Meta betekenen. Profiteer dus van deze complete Guide, met daarin best practices per advertising kanaal. 

25 Multi-channel best practices voor tijdens Black Friday

Google Best Practices

1. Verhoog in aanloop naar de Black Friday periode je budget

Het verkeer voor je campagnes zal toenemen. Of je nu zoek campagnes met keyword targeting inzet of bijvoorbeeld shopping campagnes, het aantal klikken en impressies zal flink toenemen. Zorg er daarom voor dat je in aanloop van de holiday periode je budget geleidelijk verhoogd. Metrics zoals Impression share en clickshare kunnen je helpen begrijpen of je budget nog in verhouding staat met het level van zichtbaarheid wat je wilt bereiken.

2. Maximaliseer het gebruik van extensies in je Search Ads

Gebruik elke mogelijke extensie voor je zoek advertenties. Zorg natuurlijk dat ze relevant zijn voor je bedrijf. Het idee hier is om zoveel mogelijk plek in te nemen wanneer je op de eerste plek verschijnt in de Google zoekresultaten. Hoe meer plek jij innneemt, hoe minder mogelijke concurrenten plek innemen.

3. Zet Promo extensies

Gebruik Promo extensies om aan te duiden wat voor promoties je draait. Zoveel procent korting/kortingscodes/bepaalde producten; met de promo extensie help je Google jouw lopende acties juist weer te geven in je advertenties. Daarbij kan je de promo extensie inplannen, zo kan je vooruit werken.

4. Optimaliseer product titels en beschrijvingen van Shopping Ads

Draai je shopping advertenties? Optimaliseer dan je product titels en productbeschrijvingen. Om niet te veel met je primaire feed to hoeven rommelen kan je simpelweg een extra feed opzetten in Merchant Center welke kolommen uit je primaire feed zal overschrijven. Deze extra feed noemen we supplementaire feeds en helpen om snel en makkelijk aanpassingen te doen aan de inhoud van je shopping ads.

5. Toon shipping informatie

Zorg ervoor dat je shopping advertenties shipping informatie laten zien. Dit kan je eenvoudig opzetten in Merchant Center of vanuit je product feed importeren. Shipping informatie hebt shoppers begrijpen hoe snel en tegen wat voor kosten zij het product kunnen ontvangen. Dit draagt bij aan een hogere conversie ratio omdat je mogelijke "verrassingen" rond shipping informatie wegneemt.

6. Maak slim gebruik van Custom Audiences

Zet campagnes op welke shoppers van vorige holiday periodes targeten. Gebruik custom audiences als targeting welke je zelf importeert in Google Ads of laat importeren door bijvoorbeeld Google Analytics. Gebruik deze audiences in je campagne als targeting optie of als bodaanpassing. Terugkerende klanten zijn reeds bekend met je merk en weten wat zij kunnen verwachten van jou producten. De care laag uit je marketing funnel.

7. Elimineer errors tijdig (!)

Verhelp mogelijke errores in Google ads en/of Merchant Center. Zorg er voor dat zoveel mogelijk errors zijn verholpen, recommendations zijn verwerkt, advertenties zijn goedgekeurd en mogelijk errors in het merchant center zijn verholpen.

8. Voeg een countdown toe aan je ads

Nog een slimme best practice van Jardi. Countdown in je ads: dit kan je toevoegen om mensen het gevoel van urgentie te geven tijdens een sale. Zie hier hoe je dat instelt in je ad copies.

9. Zet intent audiences gebaseerd op seasonality in 

Het toevoegen van intent audiences gebaseerd op seasonality: zo kan je hier bijvoorbeeld bodaanpassingen toevoegen of specifiek op targeten. Zie bijvoorbeeld de audiences voor black friday.

10. Obvious or not: pas nooit kort van tevoren je biedstrategie aan

Pas nooit kort van tevoren je biedstrategie aan. Misschien overduidelijk voor sommigen, maar kan funest zijn voor je campagnes tijdens de sale periode vanwege de langere leerperiode op Google. 

Meta: Facebook en Instagram 

11. Start je strategie tijdig, zodat je remarketing doelgroep zich kan vullen

Begin vroeg: Waarschijnlijk een terugkerende thema voor elk platform maar cruciaal voor een goede strategie. Door goed voorbereid te zijn en vroeg te beginnen kan je je remarketing doelgroep goed aanvullen zodat je een lekker warme doelgroep hebt. Daarnaast geeft het ruimte om aanpassingen te maken mochten er ads bijvoorbeeld worden afgekeurd.

12. Organiseer je Meta ads strategisch

Opbouwend aan punt 1, zorg ervoor dat je Facebook ads hebt klaar staan voor de 4 verschillende fases rondom Black Friday. Hiermee bedoel ik Pre-Black Friday, Black Friday (duh), Cyber Monday (niet vergeten) en Post Black Friday.

Tip: Gebruik belangrijke Meta ads headlines als keywords in je Google Search campagne. Als je een bepaalde headline vaak gebruikt kan het zijn dat de target audience deze waarschijnlijk eerder herinnerd dan de naam van de brand zelf. Zorg ervoor dat je op deze zinnen ook te vinden bent. Voorbeeld: Even Apeldoorn bellen

TikTok 

13. Maak gebruik van de nieuwe targeting feature: Purchase Intention

Gebruik de nieuwe targeting feature: Purchase Intention. Hiermee kan je mensen targeten die interesse hebben getoond in het kopen van items van een specifieke productcategorie.

14. Make TikToks, not Ads

Plaats de Tiktok organisch en zet deze in als Spark Ad (=similar to post boost). Hiermee neem je de engagement van je organische post mee (wat ideaal is voor een ad) en andersom worden de views op de ad ook opgeteld bij de organische post (andersom ideaal voor je organische post). Overigens geldt deze tip ook voor buiten de Holiday Season. 

15. Maak gebruik van Creative add-ons

Zie hieronder de 3 mogelijkheden:

Snapchat 

16. Stand out met de AR lens

Gebruik van een AR lens is voor de doelgroep heel belangrijk. Snapchatters die gebruik maken van een AR experience geven meer geld uit tijdens holiday season. In de toekomst zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van AR.

17. Maak gebruik van verschillende ad formats en varieer in gebruik van CTA’s

Maak gebruik van de verschillende ad formats. En voor de hand liggend, maar maak gebruik van een goede CTA. Denk hierbij dus niet enkel aan de Swipe up button maar ook aan een overlay over je visual (bijvoorbeeld een gif waarbij de CTA verschijnt).

18. Zet in op Q5

Q5 tijdens/na kerst zakken de sales in maar daarna is de koopintentie nog steeds hoog. Pak hierop door in januari. Ook hier geldt weer: begin op tijd. Zeker in november voor Early sales

Pinterest

19. Follow the trends

Pinners plannen de feestdagen tot in de puntjes omdat ze niet kunnen wachten om het met hun geliefden te vieren. Ze kijken ernaar uit om samen tijd door te brengen, inspiratie op te doen voor het diner, cadeaus, outfits en groepsactiviteiten. Onder te verdelen in de volgende trends: 

  • Dressing up (Me)
  • Quality time (Together)
  • Nailing the gifts (You)

20. Zet in op Tentpole campagnes

“Brands on Pinterest see 5x more conversions when people are exposed to their ads earlier in the season, compared to brands who wait to advertise until later on.” 

Maximaliseer de impact van je campagne tijdens commerciele momenten als Cyber Five (van 11 november tot 29 november). Met als doel om buzz te creeren voor, tijdens en eventueel na een moment/event en hier maximale conversies voor te genereren. 

Organisch

21. Begin op tijd met teasen

Begin op tijd met het plannen van je social media content. Het is van groot belang dat je de juiste dingen op het juiste moment online plaatst. Zorg in de aanloop naar Black Friday dat je de posts al hebt ontworpen, zodat je op een consistente manier kan gaan posten. 

Maak tijdig bekend dat jouw bedrijf tijdens Black Friday te gekke deals heeft en creëer een gevoel van urgentie. Zorg dat de doelgroep al eerder met jouw merk in aanraking is gekomen en ze jou tijdens Black Friday niet zomaar kunnen overslaan. Gebruik overtuigende teksten in je advertenties door deze op een wervende en overtuigende manier te schrijven.

22. Zorg dat je organische visuals in lijn liggen met je advertising

Dat wil zeggen dat je strategie overeenkomt met de daadwerkelijke posts op de social media kanalen.

23. Landingspagina moet goed te bereiken zijn

Niks is vervelender dan een landingspagina die een lange laadtijd heeft. Kijk goed naar de landingspagina waar de bezoekers op uit komen. Is hij mobielvriendelijk, werken alle knoppen, springt je cookie pop-up niet over je hele pagina.

24. Gebruik #hashtags

Tijdens Black Friday neemt het aantal online conversies aanzienlijk toe. Er wordt online druk gezocht naar bepaalde deals. Bij dit zoekwerk komen er vaak hashtags aan te pas. Hashtags categoriseren content voor je publiek en helpen mensen bepaalde advertenties te vinden. Daarom is het handig om in je social media advertenties veelvuldig gebruik te maken van hashtags; hierdoor komt jouw doelgroep meer in aanraking met jouw social media marketing campagne. Naast bijvoorbeeld de reguliere #BlackFridayDeals, is het waardevol om te onderzoeken welke hashtags trending zijn in aanloop naar Black Friday en de feestdagen.

25. Verleng naar Cyber monday

Laat in je social media duidelijk doorschemeren dat het ná Black Friday tijd is voor de volgende commerciële traditie: Cyber Monday. Cyber Monday luidt de start in van de  kerstverkoop bij webshops. Het kan worden gezien als een follow-up van Black Friday. Enthousiasmeer je doelgroep na alle Black Friday-gekte ook voor Cyber Monday, waarbij de hoge kortingen nog steeds van toepassing zijn. Maak dit ook duidelijk in je social media, waarin je in kan spelen op de mensen die de Black Friday deals hebben gemist.

Conclusie

Be on top of the ball. Zorg dat je tijdig jouw campagne strategie uitrolt en vermijd het doen van aanpassingen tijdens het piek-moment.

Kun je wel wat hulp gebruiken in jouw Black Friday campagne aanpak, planning of campagne operatie? Nu kan het nog! Plan een call in te met ons team en kom in actie.

Sanne Kruis

The Marketing Manager of The Next Ad. Passionate about Marketing, Digital (Advertising), Project Management, volleyball player and loves to socialise. Nice to meet you!

Related customer stories

Let’s take it to the next level.

Let’s connect