Strategy

Google Analytics 4: de verschillen tussen UA en GA4, de voordelen én nadelen. Dit is wat je wilt weten!

Ben jij al over naar Google Analytics 4? We vroegen onze consultants naar de impact van het nieuwe Google Analytics 4 voor digital marketing inzichten, de voordelen én de nadelen. Dit is wat je wilt weten! 

Google Analytics 4, ben jij al over? 

Google Analytics 4 wordt ook wel GA4 genoemd. Het is de nieuwste versie van het bekende statistiekenprogramma van Google (voorheen Universal Analytics). Heb jij er al mee gewerkt? Zo niet, lees dan vooral verder. Zo wel, lees dan ook verder voor interessante inzichten. GA4 nog niet geïnstalleerd? Dan adviseren we zeker om GA4 alvast op je website te (laten) instellen, hoe eerder hoe beter!

In 2020 werd door Google de mededeling gedaan dat Google Analytics 4 de vervanger zou worden van Universal Analytics (UA). Na een relatief korte bèta-fase van GA4 die je sinds juli 2019 kon testen, werd in de update officieel uitgerold. Daarvóór heette deze nieuwe vorm van Web Analytics ‘Google Analytics App + Web’. Waarom ‘App + Web’? Omdat dit nieuwe platform zowel het gebruik van apps als websites kan meten. Inmiddels is Google Analytics 4 (GA4) de officiële aanbevolen Analytics-property en is het einde van Universal Analytics aangekondigd.

Wanneer UA uitgefaseerd zou worden, was lange tijd onduidelijk en dus werden hier en daar al wel GA4 property’s aangemaakt, maar bleef Universal Analytics voor veel marketeers nog steeds het uitgangspunt. Totdat Google in maart 2022 met de bekendmaking kwam dat Universal Analytics definitief wordt beëindigd per 1 juli 2023. Vanaf dat moment zal er in UA geen data meer verzameld worden en kun je alleen nog gebruik maken van Google Analytics 4.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen UA en GA4, de voordelen én nadelen. Is er reden voor paniek? Nee, hoor! Maar als je nog geen GA4 hebt ingesteld voor jouw website, is dit het moment om in actie te komen. Hoe eerder je data verzameld, hoe beter.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van het bekende statistiekenprogramma van Google en is de opvolger van Universal Analytics. Je gebruikt deze tool om statistieken van je websitebezoekers te verzamelen: hoe vaak is je website bezocht, hoe lang blijven bezoekers gemiddeld, waar komen bezoekers vandaan en uit welke regio of leeftijdscategorie komen de meeste bezoekers.

Wanneer je GA4 voor de eerste keer opent, kun je even schrikken. Het ziet er namelijk totaal anders uit dan je gewend bent uit UA. Minder opties (ogenschijnlijk, later meer hierover) en een duidelijk andere navigatie. Het gegevensmodel van GA4 is het belangrijkste verschil met UA. Dit bepaalt hoe je statistieken gemeten worden. In UA werd vooral gekeken naar het aantal sessies en bezoekers. In Google Analytics 4 worden gegevens verzameld op basis van een event-driven datamodel. Dit houdt in dat er meer gefocust wordt op gebeurtenissen, analyse en verschillende stappen in de customer journey.

Het afwijkende gegevensmodel betekent helaas dat je je data niet mee kunt nemen uit UA en opnieuw moet beginnen met het verzamelen ervan. Tot 1 juli 2023 kun je beide versies naast elkaar laten draaien, zodat er enige overlap is in je gegevensverzameling. Zo kun je statistieken in GA4 verzamelen én ondertussen nog gebruik maken van de data in de vertrouwde UA property. Belangrijk is dus wel om nu alvast jouw GA4 property in te richten, zodat je zo veel mogelijk data vergaart.

Wat zijn de grootste verschillen met Universal Analytics?

Naast dat het er heel anders uitziet, zijn er nog wat grote verschillen tussen Universal Analytics en Google Analytics 4:

  • Universal Analytics richt zich vooral op losse sessies en paginaweergaven. GA4 daarentegen is volledig gebaseerd op gebeurtenissen. Gebeurtenissen, zoals scrolls of transacties, kun je daarom in het nieuwe programma een stuk eenvoudiger instellen.
  • Google Analytics 4 bevat geen weergaven meer, maar maakt gebruik van datastreams. Verschillende datastreams kunnen gekoppeld worden, zodat je bijvoorbeeld website én app data kunt combineren. Hiermee krijg je beter inzicht in de behoeften en het gedrag van jouw doelgroep. In UA was dit ook mogelijk, maar in een veel omslachtigere/technische manier dan in het nieuwe GA4. (Aangezien weergaven niet meer bestaan zijn instellingen die je voorheen op weergaveniveau instelde verschoven naar het property-niveau. Denk hierbij aan regels om intern verkeer uit te sluiten, bots te filteren of cross-domain-metingen in te stellen.)
  • Eén van de belangrijkste verschillen met Universal Analytics is de wijziging die Google heeft doorgevoerd met BigQuery-connecties. Deze is in GA4 beschikbaar voor alle gebruikers, daar waar de connectie in Universal Analytics enkel voor 360-klanten beschikbaar werd gesteld. Niet bekend met BigQuery? Dan ben je vast bekend met sampling-problemen in Universal Analytics: probeer trends over een lange periode of grote dataset in te zien, en laadtijden worden erg lang in Universal Analytics. BigQuery draait op het Google Cloud Platform en haalt de data uit GA4. Het product is gebouwd om (zeer) grote en complexe datasets te kunnen verwerken, waardoor betere analyses en inzichten aan de data onttrokken kunnen worden.
  • GA4 is gebaseerd op machine learning en big data. Met de nieuwe Analytics kun je voorspellingen doen op basis van deze data, bijvoorbeeld om relevantere doelgroepen te achterhalen.
  • Ook biedt GA4 vernieuwing op het gebied van privacy. In de toekomst zal het mogelijk worden om anonieme data te verzamelen zonder het gebruik van cookies. GA4 gebruikt momenteel waar mogelijk nog cookies voor tracking, maar de verwachting is dat deze de komende jaren dus steeds minder belangrijk worden. Handig met de meest recente ontwikkelingen rondom o.a. iOS 14.

Het voordeel van Google Analytics 4 is dat je je data op een overzichtelijke manier in verschillende rapporten kunt zetten. Zie het als jouw Data Studio binnen Analytics. Als je al jaren gebruik maakt van UA, zal het in het begin even wennen zijn om over te stappen naar GA4. Zodra je wegwijs bent, zul je zien dat de mogelijkheden voor het weergeven van data veel uitgebreider zijn. Je kunt je eigen rapporten met je eigen grafieken maken. Zo heb je altijd de data bij de hand die jij nodig hebt.

Verschillende soorten gebeurtenissen in Google Analytics 4 (GA4)

Het grootste verschil tussen de twee platforms is het datamodel dat beide gebruiken. Universal Analytics gebruikt een datamodel op basis van sessies en paginaweergaven. Dit betekent dat hits worden gegroepeerd in sessies, die de basis vormen van het datamodel. Sessies zijn een groep van interacties (hits) in een website die binnen een tijdsframe plaatsvinden en kunnen verschillende paginaweergaven, gebeurtenissen of e-commercetransacties bevatten.

Google Analytics 4 gebruikt een datamodel dat meer in lijn ligt met de standaard wijze van werken in web analytics: alle interacties worden gemeten als gebeurtenissen. Gebeurtenissen bieden inzichten wat er gebeurt op de website op basis van de naam en de parameters die worden meegestuurd.

Universal Analytics heeft uiteraard ook de opties om gebeurtenissen te meten, naast de paginaweergaven of e-commerce hits. Gebeurtenissen in Universal Analytics zijn een eigen hit-type en bevatten altijd een categorie, actie en label (en soms een waarde). In GA4 bestaan categorieën, acties en labels niet meer. Elke hit is een gebeurtenis en kan parameters bevatten om de gebeurtenis te beschrijven (maar dit is niet verplicht).

De nieuwe versie is dus gefocust op gebeurtenissen, en die kunnen worden ingedeeld in vier categorieën:

  • Automatische gebeurtenissen
  • Geoptimaliseerde gebeurtenissen
  • Aanbevolen gebeurtenissen
  • Aangepaste gebeurtenissen

Automatische gebeurtenissen

Wanneer je Google Analytics 4 implementeert op je website, worden er standaard een aantal gebeurtenissen automatisch gemeten, waaronder:  

  • first_visit: De eerste keer dat iemand jouw website bezoekt
  • page_view: Om de pagina die iemand bezoekt te rapporteren
  • session_start: Om vast te stellen wanneer een sessie begonnen is. Deze wordt na 30 minuten inactiviteit opnieuw getriggered
  • user_engagement: Wanneer iemand minstens 10 seconden op jouw website besteed

Deze automatische gebeurtenissen kunnen niet verwijderd of uitgezet worden, omdat deze cruciaal zijn voor Google Analytics. Je zult deze events in elke GA4 property terugvinden.

Geoptimaliseerde gebeurtenissen

Naast de automatische gebeurtenissen, heeft Google Analytics 4 ook de optie tot ‘Geoptimaliseerde gebeurtenissen’. Deze gebeurtenissen worden ook automatisch door GA4 verzameld, maar kunnen in tegenstelling tot bovengenoemde gebeurtenissen en naar eigen inzicht wél aan en uitgezet worden.

Onder deze categorie vallen gebeurtenissen zoals:

  • Scrolls: Wanneer iemand de onderkant van je pagina bereikt
  • Uitgaande klikken: Wanneer een bezoeker op een link klikt en daarmee jouw domein verlaat
  • Zoeken op de site: Legt een zoekresultaat gebeurtenis vast wanneer iemand op jouw site een zoekopdracht uitvoert
  • Video-engagement: Wanneer bezoekers een ingesloten video op jouw site afspelen of voltooien. Houdt ook de video voortgang bij.
  • Bestanddownloads: Legt een gebeurtenis vast wanneer er wordt geklikt op een download

Aanbevolen gebeurtenissen

Aanbevolen gebeurtenissen zijn gebeurtenissen die je zelf implementeert, maar die Google aanraadt op basis van de branche waarin de website opereert. Naast algemene gebeurtenissen voor alle websites (denk aan login, content delen, accountcreatie) zijn er specifieke gebeurtenissen voor e-commercewebsites en voor games. De voornaamste reden dat deze gebeurtenissen als ‘aanbevolen’ worden gecategoriseerd, is dat Google hier al standaarden heeft opgezet voor de gebeurtenissen. Hoewel je waarschijnlijk een eigen standaard gebruikt die hiervan afwijkt, is het aan te raden om deze standaarden te volgen. Reden is dat de Machine Learning-algoritmen die op de achtergrond draaien op deze manier bepaalde gebeurtenissen automatisch herkennen: dat levert een stuk minder werk op in de toekomst.

Een goed voorbeeld van een branchespecifieke gebeurtenis die ook voor andere branches nuttig kan zijn is de ‘generate_lead’ gebeurtenis in de detailhandel/e-commerce branche. Deze gebeurtenis meet wanneer een gebruiker een formulier of verzoek voor informatie indient. Ook wanneer je niet direct verkoopt kan dit interessant zijn om te meten.  

Aangepaste gebeurtenissen

Als de gebeurtenis die je wilt meten niet tussen de drie eerder genoemde categorieën staat is er nog de optie om een aangepaste gebeurtenis te maken. Dit kan op verschillende manieren, zoals via Google Tag Manager. Met aangepaste gebeurtenissen kun je GA4 precies laten meten wat jij wilt, zoals een klik op een menu of op specifieke knoppen. Probeer met het aanmaken van aangepaste gebeurtenissen consistent te zijn met de manier waarop Google dit doet om verwarring te voorkomen. Nog iets waar je op moet letten is dat je in een GA4 property maximaal 500 aangepaste gebeurtenissen toe kunt voegen. Maar let op: het is niet mogelijk om gebeurtenissen te verwijderen aangezien het datamodel hierop is gebouwd. Het is dus belangrijk vooraf te bedenken welke gebeurtenissen je allemaal verwacht te sturen naar het account.

Conversies meten in Google Analytics 4

Nu je weet hoe GA werkt en wat de verschillende soorten gebeurtenissen zijn zit je waarschijnlijk met de vraag ‘Hoe kan ik al deze gebeurtenissen doormeten?’. Dit kan namelijk op verschillende manieren afhankelijk van wat je precies wilt meten. Daarvoor verwijs ik je graag door naar onze handleiding over het doormeten van gebeurtenissen en conversies. Hier lees je alles over gebeurtenissen meetbaar maken via GA4 zelf, maar ook via Tag Manager. Verder kun je hier vinden hoe je huidige gebeurtenissen overplaatst van Universal Analytics naar Google Analytics 4

Waarom nu upgraden naar GA4 en niet wachten tot juli 2023?

Nou, hierom: met Google Analytics 4 begin je dus helemaal opnieuw, zonder historische data. Begin dus spoedig met het verzamelen van jouw data in GA4 en zorg dat je klaar bent voor de toekomst. Google Analytics 4 is nog volop in ontwikkeling en continue onderhevig aan het toevoegen van nieuwe functies, dus zorg dat je de boot niet mist.

Zie deze tijd als een overgangsperiode. Doorontwikkeling van Google Analytics vindt alleen plaats in versie 4. Op termijn zal Google Analytics 4 dus steeds completer en aantrekkelijker worden. Hoe eerder je begint met data verzamelen, hoe beter. Want onthoud, je begint in GA4 weer helemaal opnieuw met data verzamelen. Dus, hoe eerder je GA4 hebt ingesteld, hoe eerder jij data vergaart in de nieuwe Analytics tool van Google. Nu upgraden betekent dat je alvast historische data in Google Analytics 4 gaat opbouwen voor het moment dat je wilt overstappen.

Een compleet stappenplan vind je via deze link

Support is just around the corner

Hulp nodig in het opzetten van jouw Google Analytics 4 account? Of heb je nog vragen over de verschillende views? Onze consultants staan voor je klaar. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden via deze link

Sanne Kruis

The Marketing Manager of The Next Ad. Passionate about Marketing, Digital (Advertising), Project Management, volleyball player and loves to socialise. Nice to meet you!

Related customer stories

Strategy

Google Analytics 4: de verschillen tussen UA en GA4, de voordelen én nadelen. Dit is wat je wilt weten!

Ben jij al over naar Google Analytics 4? We vroegen onze consultants naar de impact van het nieuwe Google Analytics 4 voor digital marketing inzichten, de voordelen én de nadelen. Dit is wat je wilt weten! 

Google Analytics 4, ben jij al over? 

Google Analytics 4 wordt ook wel GA4 genoemd. Het is de nieuwste versie van het bekende statistiekenprogramma van Google (voorheen Universal Analytics). Heb jij er al mee gewerkt? Zo niet, lees dan vooral verder. Zo wel, lees dan ook verder voor interessante inzichten. GA4 nog niet geïnstalleerd? Dan adviseren we zeker om GA4 alvast op je website te (laten) instellen, hoe eerder hoe beter!

In 2020 werd door Google de mededeling gedaan dat Google Analytics 4 de vervanger zou worden van Universal Analytics (UA). Na een relatief korte bèta-fase van GA4 die je sinds juli 2019 kon testen, werd in de update officieel uitgerold. Daarvóór heette deze nieuwe vorm van Web Analytics ‘Google Analytics App + Web’. Waarom ‘App + Web’? Omdat dit nieuwe platform zowel het gebruik van apps als websites kan meten. Inmiddels is Google Analytics 4 (GA4) de officiële aanbevolen Analytics-property en is het einde van Universal Analytics aangekondigd.

Wanneer UA uitgefaseerd zou worden, was lange tijd onduidelijk en dus werden hier en daar al wel GA4 property’s aangemaakt, maar bleef Universal Analytics voor veel marketeers nog steeds het uitgangspunt. Totdat Google in maart 2022 met de bekendmaking kwam dat Universal Analytics definitief wordt beëindigd per 1 juli 2023. Vanaf dat moment zal er in UA geen data meer verzameld worden en kun je alleen nog gebruik maken van Google Analytics 4.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen UA en GA4, de voordelen én nadelen. Is er reden voor paniek? Nee, hoor! Maar als je nog geen GA4 hebt ingesteld voor jouw website, is dit het moment om in actie te komen. Hoe eerder je data verzameld, hoe beter.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van het bekende statistiekenprogramma van Google en is de opvolger van Universal Analytics. Je gebruikt deze tool om statistieken van je websitebezoekers te verzamelen: hoe vaak is je website bezocht, hoe lang blijven bezoekers gemiddeld, waar komen bezoekers vandaan en uit welke regio of leeftijdscategorie komen de meeste bezoekers.

Wanneer je GA4 voor de eerste keer opent, kun je even schrikken. Het ziet er namelijk totaal anders uit dan je gewend bent uit UA. Minder opties (ogenschijnlijk, later meer hierover) en een duidelijk andere navigatie. Het gegevensmodel van GA4 is het belangrijkste verschil met UA. Dit bepaalt hoe je statistieken gemeten worden. In UA werd vooral gekeken naar het aantal sessies en bezoekers. In Google Analytics 4 worden gegevens verzameld op basis van een event-driven datamodel. Dit houdt in dat er meer gefocust wordt op gebeurtenissen, analyse en verschillende stappen in de customer journey.

Het afwijkende gegevensmodel betekent helaas dat je je data niet mee kunt nemen uit UA en opnieuw moet beginnen met het verzamelen ervan. Tot 1 juli 2023 kun je beide versies naast elkaar laten draaien, zodat er enige overlap is in je gegevensverzameling. Zo kun je statistieken in GA4 verzamelen én ondertussen nog gebruik maken van de data in de vertrouwde UA property. Belangrijk is dus wel om nu alvast jouw GA4 property in te richten, zodat je zo veel mogelijk data vergaart.

Wat zijn de grootste verschillen met Universal Analytics?

Naast dat het er heel anders uitziet, zijn er nog wat grote verschillen tussen Universal Analytics en Google Analytics 4:

  • Universal Analytics richt zich vooral op losse sessies en paginaweergaven. GA4 daarentegen is volledig gebaseerd op gebeurtenissen. Gebeurtenissen, zoals scrolls of transacties, kun je daarom in het nieuwe programma een stuk eenvoudiger instellen.
  • Google Analytics 4 bevat geen weergaven meer, maar maakt gebruik van datastreams. Verschillende datastreams kunnen gekoppeld worden, zodat je bijvoorbeeld website én app data kunt combineren. Hiermee krijg je beter inzicht in de behoeften en het gedrag van jouw doelgroep. In UA was dit ook mogelijk, maar in een veel omslachtigere/technische manier dan in het nieuwe GA4. (Aangezien weergaven niet meer bestaan zijn instellingen die je voorheen op weergaveniveau instelde verschoven naar het property-niveau. Denk hierbij aan regels om intern verkeer uit te sluiten, bots te filteren of cross-domain-metingen in te stellen.)
  • Eén van de belangrijkste verschillen met Universal Analytics is de wijziging die Google heeft doorgevoerd met BigQuery-connecties. Deze is in GA4 beschikbaar voor alle gebruikers, daar waar de connectie in Universal Analytics enkel voor 360-klanten beschikbaar werd gesteld. Niet bekend met BigQuery? Dan ben je vast bekend met sampling-problemen in Universal Analytics: probeer trends over een lange periode of grote dataset in te zien, en laadtijden worden erg lang in Universal Analytics. BigQuery draait op het Google Cloud Platform en haalt de data uit GA4. Het product is gebouwd om (zeer) grote en complexe datasets te kunnen verwerken, waardoor betere analyses en inzichten aan de data onttrokken kunnen worden.
  • GA4 is gebaseerd op machine learning en big data. Met de nieuwe Analytics kun je voorspellingen doen op basis van deze data, bijvoorbeeld om relevantere doelgroepen te achterhalen.
  • Ook biedt GA4 vernieuwing op het gebied van privacy. In de toekomst zal het mogelijk worden om anonieme data te verzamelen zonder het gebruik van cookies. GA4 gebruikt momenteel waar mogelijk nog cookies voor tracking, maar de verwachting is dat deze de komende jaren dus steeds minder belangrijk worden. Handig met de meest recente ontwikkelingen rondom o.a. iOS 14.

Het voordeel van Google Analytics 4 is dat je je data op een overzichtelijke manier in verschillende rapporten kunt zetten. Zie het als jouw Data Studio binnen Analytics. Als je al jaren gebruik maakt van UA, zal het in het begin even wennen zijn om over te stappen naar GA4. Zodra je wegwijs bent, zul je zien dat de mogelijkheden voor het weergeven van data veel uitgebreider zijn. Je kunt je eigen rapporten met je eigen grafieken maken. Zo heb je altijd de data bij de hand die jij nodig hebt.

Verschillende soorten gebeurtenissen in Google Analytics 4 (GA4)

Het grootste verschil tussen de twee platforms is het datamodel dat beide gebruiken. Universal Analytics gebruikt een datamodel op basis van sessies en paginaweergaven. Dit betekent dat hits worden gegroepeerd in sessies, die de basis vormen van het datamodel. Sessies zijn een groep van interacties (hits) in een website die binnen een tijdsframe plaatsvinden en kunnen verschillende paginaweergaven, gebeurtenissen of e-commercetransacties bevatten.

Google Analytics 4 gebruikt een datamodel dat meer in lijn ligt met de standaard wijze van werken in web analytics: alle interacties worden gemeten als gebeurtenissen. Gebeurtenissen bieden inzichten wat er gebeurt op de website op basis van de naam en de parameters die worden meegestuurd.

Universal Analytics heeft uiteraard ook de opties om gebeurtenissen te meten, naast de paginaweergaven of e-commerce hits. Gebeurtenissen in Universal Analytics zijn een eigen hit-type en bevatten altijd een categorie, actie en label (en soms een waarde). In GA4 bestaan categorieën, acties en labels niet meer. Elke hit is een gebeurtenis en kan parameters bevatten om de gebeurtenis te beschrijven (maar dit is niet verplicht).

De nieuwe versie is dus gefocust op gebeurtenissen, en die kunnen worden ingedeeld in vier categorieën:

  • Automatische gebeurtenissen
  • Geoptimaliseerde gebeurtenissen
  • Aanbevolen gebeurtenissen
  • Aangepaste gebeurtenissen

Automatische gebeurtenissen

Wanneer je Google Analytics 4 implementeert op je website, worden er standaard een aantal gebeurtenissen automatisch gemeten, waaronder:  

  • first_visit: De eerste keer dat iemand jouw website bezoekt
  • page_view: Om de pagina die iemand bezoekt te rapporteren
  • session_start: Om vast te stellen wanneer een sessie begonnen is. Deze wordt na 30 minuten inactiviteit opnieuw getriggered
  • user_engagement: Wanneer iemand minstens 10 seconden op jouw website besteed

Deze automatische gebeurtenissen kunnen niet verwijderd of uitgezet worden, omdat deze cruciaal zijn voor Google Analytics. Je zult deze events in elke GA4 property terugvinden.

Geoptimaliseerde gebeurtenissen

Naast de automatische gebeurtenissen, heeft Google Analytics 4 ook de optie tot ‘Geoptimaliseerde gebeurtenissen’. Deze gebeurtenissen worden ook automatisch door GA4 verzameld, maar kunnen in tegenstelling tot bovengenoemde gebeurtenissen en naar eigen inzicht wél aan en uitgezet worden.

Onder deze categorie vallen gebeurtenissen zoals:

  • Scrolls: Wanneer iemand de onderkant van je pagina bereikt
  • Uitgaande klikken: Wanneer een bezoeker op een link klikt en daarmee jouw domein verlaat
  • Zoeken op de site: Legt een zoekresultaat gebeurtenis vast wanneer iemand op jouw site een zoekopdracht uitvoert
  • Video-engagement: Wanneer bezoekers een ingesloten video op jouw site afspelen of voltooien. Houdt ook de video voortgang bij.
  • Bestanddownloads: Legt een gebeurtenis vast wanneer er wordt geklikt op een download

Aanbevolen gebeurtenissen

Aanbevolen gebeurtenissen zijn gebeurtenissen die je zelf implementeert, maar die Google aanraadt op basis van de branche waarin de website opereert. Naast algemene gebeurtenissen voor alle websites (denk aan login, content delen, accountcreatie) zijn er specifieke gebeurtenissen voor e-commercewebsites en voor games. De voornaamste reden dat deze gebeurtenissen als ‘aanbevolen’ worden gecategoriseerd, is dat Google hier al standaarden heeft opgezet voor de gebeurtenissen. Hoewel je waarschijnlijk een eigen standaard gebruikt die hiervan afwijkt, is het aan te raden om deze standaarden te volgen. Reden is dat de Machine Learning-algoritmen die op de achtergrond draaien op deze manier bepaalde gebeurtenissen automatisch herkennen: dat levert een stuk minder werk op in de toekomst.

Een goed voorbeeld van een branchespecifieke gebeurtenis die ook voor andere branches nuttig kan zijn is de ‘generate_lead’ gebeurtenis in de detailhandel/e-commerce branche. Deze gebeurtenis meet wanneer een gebruiker een formulier of verzoek voor informatie indient. Ook wanneer je niet direct verkoopt kan dit interessant zijn om te meten.  

Aangepaste gebeurtenissen

Als de gebeurtenis die je wilt meten niet tussen de drie eerder genoemde categorieën staat is er nog de optie om een aangepaste gebeurtenis te maken. Dit kan op verschillende manieren, zoals via Google Tag Manager. Met aangepaste gebeurtenissen kun je GA4 precies laten meten wat jij wilt, zoals een klik op een menu of op specifieke knoppen. Probeer met het aanmaken van aangepaste gebeurtenissen consistent te zijn met de manier waarop Google dit doet om verwarring te voorkomen. Nog iets waar je op moet letten is dat je in een GA4 property maximaal 500 aangepaste gebeurtenissen toe kunt voegen. Maar let op: het is niet mogelijk om gebeurtenissen te verwijderen aangezien het datamodel hierop is gebouwd. Het is dus belangrijk vooraf te bedenken welke gebeurtenissen je allemaal verwacht te sturen naar het account.

Conversies meten in Google Analytics 4

Nu je weet hoe GA werkt en wat de verschillende soorten gebeurtenissen zijn zit je waarschijnlijk met de vraag ‘Hoe kan ik al deze gebeurtenissen doormeten?’. Dit kan namelijk op verschillende manieren afhankelijk van wat je precies wilt meten. Daarvoor verwijs ik je graag door naar onze handleiding over het doormeten van gebeurtenissen en conversies. Hier lees je alles over gebeurtenissen meetbaar maken via GA4 zelf, maar ook via Tag Manager. Verder kun je hier vinden hoe je huidige gebeurtenissen overplaatst van Universal Analytics naar Google Analytics 4

Waarom nu upgraden naar GA4 en niet wachten tot juli 2023?

Nou, hierom: met Google Analytics 4 begin je dus helemaal opnieuw, zonder historische data. Begin dus spoedig met het verzamelen van jouw data in GA4 en zorg dat je klaar bent voor de toekomst. Google Analytics 4 is nog volop in ontwikkeling en continue onderhevig aan het toevoegen van nieuwe functies, dus zorg dat je de boot niet mist.

Zie deze tijd als een overgangsperiode. Doorontwikkeling van Google Analytics vindt alleen plaats in versie 4. Op termijn zal Google Analytics 4 dus steeds completer en aantrekkelijker worden. Hoe eerder je begint met data verzamelen, hoe beter. Want onthoud, je begint in GA4 weer helemaal opnieuw met data verzamelen. Dus, hoe eerder je GA4 hebt ingesteld, hoe eerder jij data vergaart in de nieuwe Analytics tool van Google. Nu upgraden betekent dat je alvast historische data in Google Analytics 4 gaat opbouwen voor het moment dat je wilt overstappen.

Een compleet stappenplan vind je via deze link

Support is just around the corner

Hulp nodig in het opzetten van jouw Google Analytics 4 account? Of heb je nog vragen over de verschillende views? Onze consultants staan voor je klaar. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden via deze link

Sanne Kruis

The Marketing Manager of The Next Ad. Passionate about Marketing, Digital (Advertising), Project Management, volleyball player and loves to socialise. Nice to meet you!

Related customer stories

Let’s take it to the next level.

Let’s connect